onsdag, juni 13, 2012

Recept på såpbubblor

I går var det skolavslutning och idag är vi lediga. Jag har börjat jobba igen, nu när skolan är slut, men jag mjukstartartade med en jobbdag följt av tre lediga. Det är ju inte vansinnigt många hemma på gatan så barnen är lite uttråkade. Så vad är roligt?
Såpbubblor, men ska man köpa en massa sånt blir det dyrt så jag har gjort egen. Jättelätt, här är receptet:

8 dl vatten
1 dl flytande diskmedel
1 dl glycerol
2 tsk florsocker

Blanda och blås


Fanny

Fannys bästis Maja

Poff

Mitt lilla hjärta


Mammas andra lilla hjärta

tisdag, juni 12, 2012

Virkad kondom till pannkakslagget



Visst är det så att pannkakor blir bäst i ett gjutjärnslagg? Men visst är det också så att de blir så nedrans varma? Grytlappar i all ära, men ska vi vara ärliga så åker de ofta bara omkring. Nu har jag löst det problemet. Har virkat en liten kondom till mitt lagg. Hur lätt som helst. Här kommer mönstret om det är någon som vill göra en egen:

1. Virka 6 lm i en ring
2. Virka två fm i varje (12)
3. Virka en fm, sen två i nästa hela varvet runt (18)
4. Virka två fm, sen två i nästa hela varvet runt (24)
5. En fm i varje (24)
Sedan är det bara att virka runt, runt tills man är nöjd.

Det kan vara så att just ditt handtag är bredare, då ökar du några varv till, eller smalare, då slutar du vid arton. När fodralet är färdigt fäster jag tråden och tar en tråd i en avvikande färg (i detta fall en vit) som jag syr runt med stora stygn och låter två ändar bli kvar så att det går att knyta bandet så fodralet sitter kvar. De flesta handtag blir smalare ner mot lagget. Lycka till!

måndag, juni 04, 2012

Mera pyssel

Vi fortsätter i pärlplattepärlornas tecken (oj, långt ord). Som bilderna visar så har jag gjort en skål. Jag har använt maxi-pärlorna, men självklart kan man ta vilken stolek man vill. Sedan var det bara att stapla i en ungsäker form. Jag använde mig av en keramikskål som jag faktiskt också gjort, fast drejat, en gång i tiden. När den var fördig satte jag allt i ugnen på 200 grader och så tog det ungefär tio minuter innan allt smält samman. Sedan lät jag skålen svalna och hips vips så hade vi oss en ny skål. Roligt och snabbt pyssel!

lördag, juni 02, 2012

Pärlor på nytt sätt

Usch vilken tråkig dag vi har haft idag. Storm, regn och ynka fem grader. Själv har jag legat nerbäddad större delen av dagen i en dum förkylning som nu har utvecklat feber. Det är min jobbhelg och för en gång skull skulle jag jobba mellan 10-18 idag, det händer ALDRIG nästan, men i stället ligger jag här hemma och svettas. Eftersom det är så tråkigt väder är flickorna också hemma och man blir ju lite tokig på varandra efter en stund. Därför valde jag ut ett pyssel som inte är så anstängande och som jag har velat prova på en längre tid. Man tar vanlig pärlplattepärlor, ställer dem på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på 200 grader i några minuter och sedan har man nya fina platta pärlor att göra armband av. Så nu sitter flickorna och gör armband i Fannys rum en stund, ahhh. Eh, det varade inte så länge, "mamma alla de vita är slut, jag som håller på att göra Greklands färger." Vi får nog sätta på ugnen en gång till.